sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Pelastetaan maailma yksi vanulappu kerrallaan



 Näitä kestovanulappuja ja niiden tekemistä olen miettinyt nyt todella pitkään. Näiltähän ei voi välttyä, jos yhtään selailee netistä erilaisia käsityösivustoja. Ajatus kestovanulapuista ja niiden tekemisestä on siis kutkutellut mielessä kauan mutta toistaiseksi olen vältellyt homman aloittamista. Varmaan sen takia, että se oli taas itselle jotakin ihan uutta. Ja vaati ihan uudenlaisen virkkauksen opettelua. Tuommoisia palleroita kun en ole ikinä tehnyt. Ei ollut hajuakaan miten ne virkataan.

 Vaan aika yksinkertaistahan tämä sitten taas oli kunhan vain pääsin niin sanotusti asian päälle. Yhden lapun verran harjoittelin, ja sen jälkeen homma olikin ihan selvä juttu. 

Nämä laput on tehty Kotivinkin kestovanulappujen ohjeella. Kyseisellä ohjeella lapuista tuli vain aika pieniä, joten omaan versiooni lisäsin vielä ylimääräisen kerroksen kiinteilläsilmukoilla virkaten. Yhden lapun halkaisijaksi tällä tavalla tuli sitten n. 6 cm. Mielestäni se on näille aika passeli koko.

 Lankana tässä työssä minulla oli Novitan Cotton Bamboo. Luulisin, että tuo lanka toimii tässä tarkoituksessa aika hyvin. Aika näyttää, mitään kokemustahan minulla ei vielä asiasta ole. Pelkkää olettamusta vain. Jos tämä lankasekoitus ei ole hyvä, niin sitten varmaan täytyy kokeilla seuraavaksi ihan pelkkää bambulankaa. 

Nämähän voi sitten kuulemma sujauttaa pesupussiin ja pestä muun pyykin seassa 60 asteessa. Jossain artikkelissa lupailtiin myös, että viidellä kestovanulapulla pääsisi jo hyvin alkuun. Tuntuu aika pieneltä määrältä. Joutuuko näitä sitten pesemään ihan jatkuvasti? Näitä on nyt itselläni kuusi ja ajatus oli kyllä tehdä vielä enemmänkin kun tuota lankaa kerran jäljellä vielä on.

Saa sitten nähdä miten näiden käyttö alkaa luonnistua. Onhan se ajatuksena aika houkutteleva, jos ei enää tarvitsisi ostaa kertakäyttöisiä vanulappuja ollenkaan, vaan selviäisi näillä mitä voi käyttää uudelleen ja uudelleen. 
Eihän sitä voi kiistää, etteikö kaikki tämä päivittäin kuultu puhe ilmastonmuutoksesta alkaisi pikkuhiljaa vaikuttaa jähmeimmänkin hämäläisen ajatusmaailmaan. Sen hämäläisenkin takaraivossa kun koko ajan jyskyttää nykyään se, että mitä minä voin tehdä näiden ilmastokysymysten eteen? Että mitä ovat ne valinnat ja teot joilla pieni hämäläinen neuloja voi kantaa oman kortensa ilmastokekoon? Että mitä ne voivat olla ne kaikki asiat joita jokainen voi tehdä? Sillä lopulta kyllä mielestäni puhutaan aika pienistä ja yksinkertaisista asioista joita jokainen voi ja osaa tehdä. Olkoon se sitten vaikka kertakäyttöisten vanulappujen vaihtaminen näihin kestovanulappuihin.

Että näitä asioita minä mietin tänä sunnuntaina.

Mielelläni kuulisin kokemuksiasi kestovanulappujen käytöstä. Että jos haluat jakaa hyviä vinkkejä tai muuten vain kokemuksiasi, niin jätä ihmeessä kommentti minun ja muidenkin iloksi ja tiedoksi!



Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!
💙
Mari

4 kommenttia:

  1. Kauniita lappusia on koukultasi tipahdellut:)
    Itselläni ei ole kokemusta itsetehdyistä lappusista, mutta paljon ohjeita niiden tekemisen löytyy.
    Pitääpäs laittaa taas korvan taakse tämäkin idea:)
    Kauniita tähtiä tuossa alemmassa postauksessa:)
    Tunnelmalista syksyä sinulle!
    : -Satuli-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos💕 Täälläkin nyt opetellaan pikkuhiljaa toimimaan noilla kestolapuilla. Tuntuuhan ne kaikin puolin erilaisilta kuin perinteiset vanulaput. Mukavalta tuntuu se, ettei käytön jälkeen heitäkään lappua roskiin.👍

      Poista
  2. Meidän perheessä perinteisiä vanulappuja kuluttaa minun lisäksi tytär, jolle esittelin vähän aikaa sitten itse tekemiäni kestolappuja. Hän tyrmäsi ajatuksen kokonaan toteamalla, että näiden peseminen kuormittaa ympäristöä enemmmän kuin tavallisten käyttö. No, itse olin sitä mieltä, että siinähän ne esim. lakanapyykin seassa peseytyvät samalla, joten mitään ylimääräistä näistä ei synny. Nämä sinun pallerosi ovat sööttejä. Minulla on yksi pallerolappu tehtynä samalla ohjeella ja sitten ilman ohjetta kiinteillä silmukoilla ja pylväillä toteutettuja ohuempia versioita. Kokeillut en ole vielä yhtäkään:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin totuttelu vaatii kyllä sitoutumista. Eivät tunnu käytössä ihan siltä mihin on tottunut. Eivätkä kyllä ole niin helppoja käyttääkään.🤔 Mutta sitkeydellä. Vielä en anna periksi.☺️

      Poista

Lämmin kiitos kun poikkesit lukemaan blogiani. Kommenttejanne on aina mukavaa lukea, joten jätäthän viestin muistoksi minulle käynnistäsi.❤️